A gázpalackok nem is olyan veszélyesek, mint amilyennek gondolnánk

Ha valaki a gázpalackokról kezd el beszélni, szerintem mindenkinek elsősorban a nagy és szürke színű, piros csíkos palackok jutnak az eszükbe. Utána pedig az, hogy eléggé veszélyesek tudnak lenni, ha nem megfelelően használjuk őket és nagyon sok háztartási balesetet is feltudnak sorolni, ami mondjuk gázszivárgásból vagy gázrobbanásból történt. A minap egy vendéglátós ismerősömmel a gázpalack árakról beszélgettünk. Panaszkodott, hogy nagyon magasak, de a konyhákban mindig gázzal főznek, mert a magas energiatartalmának köszönhetően nagyon jó fűtőértéke, így sokkal takarékosabb ezt használni, mint a villanytűzhelyeket.

Mivel tényleg nagyon magas árakkal dobálózott, miközben beszélgettünk, beírtam a telefonom internetes keresőjébe, hogy gázpalack ár. Az első oldal, amire rányomtam, a gazpalackfutar.com, máris kenterbe verte a barátom által állított árakat. Tulajdonképpen csak pislogott, mikor meglátta, hogy ő szinte kétszer ennyiért töltette újra az eddig palackokat. Megköszönte a segítségemet, megkért, hogy ezt az oldalt mindenképpen küldjem majd át neki, mert innentől kezdve őket fogja hívni. Nagy hálálkodások közepette elbúcsúztunk, én meg – mivel foglalkoztatott a téma – tovább nézelődtem az oldalon.

A biztonság az első

Találtam egy általuk vezetett blogot, ahol az egyik bejegyzésükben a gázpalackok biztonságáról írtak egy hosszabb szöveget. A cikkből megtudtam, hogy egy palack élettartama nagyjából 50 év is lehet, de a rajta lévő szelepet 10 évente ki kell cserélni. Attól függetlenül, hogy egy palackot akár 50 évig is lehet használni, azért érdemes, ha 10 évente bevizsgáltatjuk, mert a folyamatos használat során a palack fala elvékonyodhat, koszolódik és kopik, ami nagyon nagy kockázatot jelenthet. Például a náluk is megtalálható, leginkább háztartásokban előforduló 11 és fél kilogrammos PB gázzal töltött palack űrtartalma 25,4 liter, ami a szabad levegőbe jutva közel 230 szorosára tud megnőni, ami nagyon nagy robbanási veszéllyel tud járni. Az oldal azonban kiemeli, hogy ha az előírásoknak megfelelően használjuk a palackokat és odafigyelünk a rendszeres átvizsgálásokra – ahogy ők is – akkor nem történhet baj.

Tényleg ők kínálják a legjobb árakat

Mivel az eredeti témánk az gázpalack ár volt, úgy döntöttem, hogy még arra is ránézek, mert eddig ez a területes teljes homály volt a számomra.  Először elkezdtem kutakodni más gázszolgáltatók oldalán, hogy lássam, mit kínál a konkurencia. Valóban, nagyon eltérő árakkal találtam szembe magam. Meg kellett állapítanom, hogy laikus szemmel és ár-érték arányban, valóban a gazpalackfutar.com oldalon talált árak érik meg a legjobban. Átlagban a palackok 5000 és 20 000 forint közé esnek.