A helyesírás és a fürdőszobai csempék kapcsolata

Minden bizonnyal az átlagtól kissé kirívó módon zavar az, ha valamit helytelenül írnak. De ha már az oktatásnál tartunk, ez egy olyan alapvető dolog, amit egészen fiatal korunk óta tanulunk és bár való igaz, hogy a magyar nyelv különleges sajátossága, hogy beszélni, írni és érteni is rettentően nehéz, ez még nem mentség arra, hogy ne használjuk a saját anyanyelvünket hibátlanul.

Nem rég elkezdtem keresgélni fürdőszoba témakörben ötleteket a neten, mert tervezzük felújítani a helyiséget és az ilyet mindig azzal kezdem, hogy inspirációt gyűjtök: képeket nézegetek, videókat keresgélek, ilyesmik. Ahogy elkezdtem beírni a keresőbe, hogy fürdőszoba csempe, azt hittem leesek a székről, mert a Google rögtön dobta fel az ehhez hasonló leggyakoribb keresési kulcsszavakat és ott szerepelt a következő: fűrdőszoba csempe. Könyörgök, valaki mondja már meg, hogy ezt miért olyan nehéz helyesen leírni? Tényleg ezen a szinten vagyunk? Miután ezen nagyjából 10 perc után sikerült átlendülnöm, végre tudtam azzal is foglalkozni, amivel eredetileg akartam: hogy milyen fürdőszobai csempét válasszak magamnak az új dizájnhoz.

Nagyon szeretek például játszani a különböző mintázatokkal. Szerintem az nagyon sikkesen tud kinézni, hogyha nem egy sima, kissé már-már snassz tapintása van az egész falfelületnek a csempén, hanem van benne valami domborulat, valami minta, vagy valami strukturáltság. A Fürdőszoba Ötletek oldalán nagyon jó példákat találtam és sikerült is ihletet merítenem, nem csak a csempékre vonatkozólag, de arra nézve is, hogy a különböző felületeken kívül még mivel dobhatnám fel a fürdőszoba falát. Így például az is világossá vált, hogy semmi szükség arra, hogy hivalkodó színeket válasszak, sokkal inkább kifinomult módja a változatosság becsempészésének egy díszcsík vagy mozaiksáv a csempék között. Ezeket lehet vízszintesen és függőlegesen, sőt, igény szerint akár srégen is elhelyezni – nekem a legszimpatikusabb megoldás a függőleges, mert azzal akár a teret is ketté lehet választani a megfelelő helyen.

Arról is sokat lehet olvasni ezen az oldalon, hogy milyen minőségi besorolások vannak a fürdőszobai csempék és járólapok esetében és hogy mik azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy jó minőségű, tartós alapanyagot tudjunk vásárolni a fürdőnk felújításához. Ha esetleg még sosem hallottatok például a PEI-skáláról, akkor azt ajánlom, hogy mindenképpen látogassátok meg a www.furdoszobaotletek.hu oldalt és nézzetek körül. Nem visz el sok időt, mégis sokat segít abban, hogy minél gyorsabban és könnyebben képbe kerüljünk ebben a témakörben a trendekkel, szabványokkal, tudnivalókkal. Aztán utána lehet gyakorolni kicsit a helyesírást is…