Áramingadozás helyett napelem

Az iskolaigazgatói állások nem hemzsegnek manapság, így amikor párom vidéken kapott egy jó ajánlatot, nem volt kérdés, hogy odaköltözünk. Szép a kisváros, már minden sínen van, a házat is megvettük. Nyugalmas környezetben van a városon kívül. Ez az egyetlen hátulütője is, annyira kint van a városból, hogy túl messze van a villamosenergia-szolgáltató központjától és bizonytalan néha az áramellátás. Szerencsére egy rokonom nemrég mesélte, hogy napelemes rendszert vett a napelemrendszer.info-tól és nagyon elégedett volt velük. Főleg arról mesélt sokat, hogy a napelemes rendszer ár milyen kedvező volt náluk.

Mint megtudtam ugyanis, az ár nagyon erősen változhat cégtől és a saját ingatlanunk adottságaitól függően. A napelem márka adott, a napelemrendszer.info mindig a Sharp kiváló minőségű napelemeit használja. Ez a japán cég ugyanis már hatvan éve van jelen a napelem piacon,  napelemeik évtizedekig működnek kiválóan. Az inverter és a tartószerkezet esetében is megvan a napelemrendszer.info bevált partnere, így könnyedén állítják össze a számunkra legtökéletesebb napelemes rendszert.

A megfelelő napelem méretek kiválasztása viszont nem könnyű, sem alá, sem fölé nem szabad lőni sokkal. Ezért jó, hogy a napelemrendszer.info munkatársai telefonos egyeztetés után ingyenesen a helyszínen is felmérik a házat, amire a rendszert tenni szeretnénk. Lehet ugyanis olyan kizáró tényező is, ami miatt nem javasolják a tetőre szerelt napelemes rendszert. Például, ha rossz az ingatlan tájolása vagy ha nem megfelelő a tető dőlésszöge. A személyes bejárás során pedig alaposan megismerik a megrendelő igényét is. A mostani felhasználásunkhoz képest terveznek fölé a napelem méretekkel, hogy a bővülő háztartás igényeit a következő évtizedekben el tudja látni. Hiszen itt valóban ilyen hosszú távra tervezünk.

Nekünk most különösen fontos kérdés a napelemes rendszer ár, mert szigetüzemű napelemes rendszer kerül majd a házra. Ha ugyanis ingatlanunk közel lenne a szolgáltató valamelyik központjához, akkor a napelemes rendszer be lenne kötve a szolgáltató hálózatába. Ez ideálisabb és kedvezőbb áru megoldás, amiben sokkal nagyobb a rugalmasság, mint a szigetüzemű napelemes rendszerben. Ha ugyanis épp többletet termel a napelemes rendszer, akkor a szolgáltató egyszerűen átveszi és megvásárolja azt. Ha pedig esős, borús az idő vagy éjszaka használunk áramot, akkor a villamosenergia ellátás automatikusan a hálózatról történik. A szigetüzemű napelemes rendszer azonban a megtermelt többletet akkumulátorokba tölti és onnan használja fel éjszaka vagy borongós napokon. Sajnos ez plusz költséget jelent a a hálózatra csatlakoztatott rendszerhez képest, mert az elhasználódó akkumulátorok költséges cseréjével is kalkulálnunk kell.

Első lépésként most csak ajánlatot kértem, ezután telefonon, majd személyesen megkeresnek a napelemrendszer.info munkatársai. Remélem, az oldalon említett kb. 2 hónap alatt valóban átfut a folyamat és mire minden dobozt kicsomagolunk, már az energiaellátásunk is rendben lesz.