Az ha a drogprevencióhoz már késő, hogy kezdheted újra?

Tapasztalataim szerint a drogprevencióra mindig úgy tekintünk diákként, mit az a nagyon uncsi osztályfőnöki, mikor jönnek és próbálkoznak mindenféle ijesztő vagy félig ijesztő, félig tanító jellegű trükkel rá venni minket arra, hogy ne, ne drogozzunk, mert az nagyon rossz ilyen és ilyen okok miatt. Persze említésre kerül az alkohol is meg a cigi is, de sokkal jobban fókuszálnak az illegális drogokra. Ezt nem igazán értettem sose, hiszen az illegális drogokra sokkal nehezebb rászokni, már csak azért is, mert nem minden sarkon árulják. A mi kisebb városunkban meg pláne nem. Ellenben az alkohol ott van, és még legális is, sokkal kevesebb energiabefektetésbe kerül a beszerzése. Persze tekinthetünk rá kapudrogként is, de a függőséget önmagában is magában hordozza. Plusz azt is gyakran figyelmen kívül hagyják az ilyen előadásokon, hogy az ember nem úgy kel fel egy nap, hogy tudod mit, olyan jól hangzik valami olyan cuccra rászokni, ami olyan szinten függővé tehet, hogy nélküle akár a mindennapjaimat se tudjam elkezdeni. Igen ez nagyon ideális. Az embernek általában valami nagy traumán kell ahhoz keresztül mennie, hogy függővé váljon.

az alkoholizmus kezelése

Amit viszont a leginkább hiányolok ezekből az előadásokból az a: Mihez kezdj, ha már megtörtént a baj?” Ha már függő lettél, de szeretnél leszokni, mert eleged van abból, hogy csak a saját nyomorúságodat tetézed? Erről nem szokott szólni a fáma, amit elég károsnak találok. Éppen ezért most be fogok mutatni egy magánkézben lévő szanatóriumot, ahol az alkoholizmus kezelése a cél. Azért nem egy állami intézményt választottam, mivel azok messze nem ideálisak. Olcsónak persze olcsók, szóval akik nem engedhetnek meg egy ilyen elvonót, azok őket választják, de kisebb a valószínűsége, hogy sikeres lesz a próbálkozásuk. A Felépülők Családi Felépülési Központ elvonó programja az államiaktól eltérően csak 28 napból áll, így nem kell hónapokat vagy akár egy évet eltölteni egy ilyen intézményben a betegnek. Ez segíthet a munkahelye megőrzésében és kevesebb terhet ró a támogató család vállára is.

Ez a program az úgy nevezett Minnesota-modellen alapul, és erősen fókuszál a csoportterápiára, a szabadban töltött időre és a betegek és családjaik pszicho edukációjára is, hogy ne csak vakon kövessenek egy felírt életvitelt, hanem megértsék a mögötte rejlő tudományos logikát is. Az ár ugyan nem olcsó, egymillió-háromszázezer forint (még mindig olcsóbb mint egy fizetős egyetemi alapszak), de ha valaki tényleg motivált a leszokásra, itt a lehető legprofibb segítséget kapja meg hozzá rendezett körülmények között, napi ellátással és orvosi segítséggel. Plusz az árban benne van az utógondozás költsége is, ami időszakonkénti konzultáció a pácienssel személyesen, és a családdal együtt is. Ez különösen is tetszett, mivel nem az van, hogy kikerül az ember az elvonóról, és kész, ennyi dolgunk volt veled, most már tudod, mit kell csinálni, csináld. Nem, ezek az emberek nagyon is tisztában vannak a visszaesés veszélyével, és azzal, hogy a való világ mennyi kísértést tartogat a számukra. Mindig lesz egy olyan haver, aki még ha tudja is, hogy leszoktál és hogy gondod volt vele, csak meg kínál, és csak mondja másodszor is, ha egyszer azt mondtad, hogy nem. És bizony ez nehéz. Na meg ott van az is, hogy szinte minden élelmiszer boltban tudsz venni alkoholt, és néha annyira csábító, főleg ha már egy ideje leszoktál róla. Csak egy kortyot. És ilyenkor kell a családnak fellépnie, és azt mondani, hogy nem. Hiába fáj az embernek ez akkor és ott, ez egy betegség, amiből nehéz kigyógyulni, és néha kell az emlékeztető, hogy attól még hogy X ideje nem ittál, még nem biztos, hogy nem tudsz visszaesni. És itt ezzel is segítenek, hiszen hozzá tartozik az alkoholizmus kezeléséhez.

Az is nagyon tetszett a programban, hogy nem csak a felépülőknek segítenek, hanem esélyt adnak a már leszokófélben lévőknek, és a felépülteknek, hogy segíthessenek másoknak, akik ugyanabban a cipőben jártak, mint ők. Az ilyen fajta aktivizmushoz nem kis lelkierő és támogatás kell, és az, hogy az itt résztvevőknek ezt is biztosítják nagyon sok jót elmond róluk.

Maga az intézmény, ahol ez a 28 napos felépülési program zajlik Szőcön van egy nagyobb családi ház szerű épületben! 2 hálószobával rendelkezik: 2 egy ágyas szobával és 2 két ágyas szobával. Így tehát maximum 6 fős kiscsoportokat tudnak elszállásolni. Általában 4-6 fős csoportokkal foglalkoznak, ahogy ezt az oldalukon is írják. A házat amúgy ugyanitt, ezen az oldalon be lehet járni egy 3D-s felvétel segítségével. Lehet látni, hogy egy nagyon rendezett és tágas helyről van szó. Van terasza is, ahol akár az összes bent lakó is kinn tartózkodhat, ha jó az idő, de a téli hónapokban sem kell félni attól, hogy nem lesz közös terük vagy, hogy fázni fognak, hiszen az épület rendelkezik egy nagyon nagy cserépkályhával is (és tapasztalatból tudom, hogy könnyen felfűti a helyiségeket), és egy nagy étkezővel és nappalival. Nekem főleg a fürdő tetszett, és annak a tisztasága. Persze, ez egy felvétel, nem az aktuális valóságot tükrözi, de én szeretek megbízni az ilyenekben. Plusz az itt lakó nincs elzárva a családjától, ők is rendszeresen látogathatják, sőt a program része is a részvételük. Szóval, ha nem lennének megfelelőek a körülmények, szerintem már rég kiszivárgott volna.

Ha valaki azonban úgy érzi, hogy neki ez a fajta elvonó nem felel meg valamilyen okból kifolyólag, annak attól még tanácsolom, hogy egy állapotfelmérésre menjen azért el. Ennek az ára 20 ezer forint, és Budapesten vagy Veszprémben lehet rá sort keríteni, de a saját lelkének megnyugtatása végett is nagyon hasznos lehet. Ha ez megvolt, akkor ugyanezeken a helyszíneken lehet választani, hogy csak személyes konzultáción szeretne részt venni, vagy csak családin, esetleg mind a kettőn. Persze nem biztos, hogy az orvos nem fog tanácsolni valamit, ezt jó meghallgatni. A családi konzultáció 25 ezer forint, az egyéni pedig 15 ezer forint. Alkalmanként szerintem ez abszolút nem egy nagy összeg így önmagában, hiszen egy-egy magánrendelés is kerül ennyibe. Azt nem tudom, hogy az online tartott konzultációt csak az utógondozásban résztvevőknek ajánlják fel, vagy azok is kérhetik ezt, akik csak külön erre mennének, de egy kérdést mindenképp megér. A Kapcsolat résznél három telefonszám és egy email cím van megadva, szerintem érdemes ezzel megkeresni őket, ha messze laktok az említett településektől.

Ha pedig kételkedtek a modell sikerességében vagy hatékonyságában, első körben nem árt, ha utána olvastok. Tudományos tanulmány is készült róla, amit a Felépülők oldalán jeleztek is kisebb betűvel a modellről szóló bejegyzésben. Ezt lehet tanulmányozni, és biztos vagyok benne, hogy más tanulmányok is készültek róla. A bemutatkozó posztokban is sokat meg lehet róluk tudni, és valamelyik tévé műsor is készített velük interjút, amit szintén az oldalukon lehet megtekinteni, ezt is jó, ha az érdeklődő megnézi. Plusz nem árt elolvasni a véleményeket sem, hiszen ezek személyes tapasztalatokon alapszanak, és így lehet a legkönnyebben bírálni, hogy tényleg hatásos-e ez a módszer.

Én nagyon remélem, hogy mindenki, aki rászorul megtalálja a megfelelő segítséget és elhatározást ahhoz, hogy változni tudjon. Az út előttetek korán sem könnyű, és az elutasítást, amivel szembenéztek nehéz lenyelni, de nem vagytok egyedül, és mindig van hova segítséghez fordulni. Csak legyetek eltökéltek, és ne adjátok fel félúton.