Az iskolaépületek fűtése komoly problémát jelent

Az iskolák megfelelő fűtése mindig problémát jelentett, napjainkban pedig az egyre emelkedő energiaárak miatt még inkább előtérbe kerül ez a téma. Sok helyen hosszabb téli szünetet tartanak, hogy addig se kelljen fűteni az épületeket. Emlékszem, tavaly az egyetemen nem volt se őszi, se tavaszi szünet: ebben az időszakban akarták bepótolni a rekord hosszúságú téli szünet alatt elveszett, tanításra szánt időt. Senki sem örült ennek, mert hiába volt egy majdnem három hónapos szünetünk, az őszi és a tavaszi félévet nagyon nehéz volt megszakítás nélkül végigcsinálni.

Néha gondolkodom azon, hogyan lehetne korszerűsíteni az iskolák fűtését. Például, ha napelemekkel állítanák elő az ehhez szükséges energiát, vagy elektromos fűtésrendszert használnának… Persze ez csak egy elképzelt világban működhetne, amelyben volna annyi pénze az iskoláknak, hogy az efféle rendszerek kialakítását megfizessék. Ha az anyagiak egyáltalán nem jelentenének gondot az oktatási intézmények számára, akkor ajánlanám nekik a futesrendszerek.hu honlapját és szolgáltatásait.

Ezen a weboldalon mindent megtalálhatunk, amit az elektromos fűtésről tudni kell. Ha még nem hallottunk korábban erről a fűtési technikáról, akkor egyúttal tájékozódhatunk is itt. Az elektromos fűtés egy meglehetősen természetbarát fűtési forma, mivel nincs égési mellékterméke. Használata valószínűleg sokat számítana a környezetünknek olyan nagy épületek esetében, mint egy iskola. Többek között az is az előnyei közé tartozik, hogy sokféle módon alkalmazható. Üzemeltethető vele radiátor, padlófűtés, konvektor, hősugárzó, falfűtés, kandalló, kazán…

Foglalkoznak napelemekkel is, kialakíthatók olyan rendszerek, melyeknek a működéséhez szükséges áramot napelemek biztosítják. Ez szintén nagy beruházással jár, azonban az évek alatt megtérülhetnek a költségek. A napelemek a 20.század óta alkalmasak arra, hogy használják őket mind ipari, mind otthoni energia előállításra. Azóta természetesen folyamatosan fejlődtek, és napjainkban már többféle napelemes rendszer is elérhető, melyek között mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt.

Egy másik kifejezetten környezetkímélő megoldás a hőszivattyú fűtés. Ez a rendszer működése során külső elemekből szerez hőenergiát, és ennek átcsoportosításával képes melegíteni. Mint szinte minden fűtési technikának, ennek is több változata van (a víz-víz, a levegő-víz, a levegő-levegő, és a talaj-víz hőszivattyú) attól függően, hogy honnan szerzik és hogyan adják tovább az energiát. A honlapon arról is olvashatunk, hogy milyen esetben melyik típus az ajánlott, valamint melyek a kialakításukhoz szükséges alapvető feltételek. Ennek a rendszernek a kiépítése szintén nagyobb költségekkel jár, ami később, a használata során térül meg.

Ha bármilyen fűtést választhatnának az iskolák, szerintem nagyon jó megoldás lenne a padlófűtés. Télen az egyik leggyakoribb oka a hiányzásoknak a megfázás. Kisebb, általános iskolás gyerekek esetében még inkább fennáll ennek a veszélye: a gyerekek szeretnek a földön ülve játszani, benti cipő nélkül tartózkodni a teremben, szüleik utasításainak ellenére télen is pólóban járkálni az iskolában. Továbbá szeretnek az udvaron szaladgálni, utána pedig kimelegedve jönnek be az órára, a kabátjukat gyorsan leveszik, és így természetesen még könnyebben megfázhatnak. A padlófűtésnek megvan az az előnye, hogy alulról melegít, onnan, ahonnan az ember leggyakrabban fázik meg. Továbbá, mivel a meleg forrása közvetlenül érintkezik a testünkkel, néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is ugyanolyan jól érezhetjük magunkat. Használatával szükségtelenné válnak a radiátorok; ez egy iskolában is kifejezetten hasznos lehet: egyrészt elkerülhető, hogy a gyerekek játék közben nekiszaladjanak és beüssék magukat, másrészt helyet takaríthatunk meg vele a termekben, ezen kívül pedig még a takarítás is egyszerűbbé válik. A radiátorok takarítása ugyanis meglehetősen nehéz feladat, és egy idő után rengeteg por gyűlik fel bennük, ami a gyerekek tüdejének sem feltétlenül tesz jót. És, ha engem kérdeznének, azt mondanám: Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

A hőszivattyúk legelterjedtebb és legnépszerűbb típusa a levegő-víz változat. Az ezzel üzemeltetett hőszivattyús padlófűtés idővel képes a fűtésszámlát akár a felére lecsökkenteni, nincs szükség hozzá kémény építésére és kazánra sem, szélsőséges időjárás esetében is el tudja látni a feladatát.

Ha valaki többet is szeretne olvasni a hőszivattyúval működő padlófűtés előnyeiről és lehetőségeiről, felkeresheti a futesrendszerek.hu Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció! című cikkét, melyben minden szükséges információ megtalálható ezzel kapcsolatosan.

Ha pedig kapcsolatba szeretne lépni egy kivitelező céggel, elég csak kitölteni a weboldal alján található adatlapot. Ennek beküldése nagyon egyszerű, és lakcím alapján a hozzánk legközelebbi cég fogja felvenni velünk a kapcsolatot. A hőszivattyú rendszer kialakításához szükséges előzetes felmérés pedig ingyenesen érhető el.