Egy jó tanár még az érdeklődésünkre, életünkre is alapvető hatással lehet

A nővéremnek, Kamillának most nyolcadikos a kislánya, Liza, és az ő történeténél mi sem bizonyítja jobban, hogy nincs fontosabb egy motiváló pedagógusnál.

Liza a felső tagozat első két évében még meg volt győződve róla, hogy ő bizony történész szeretne lenni, ha nagy lesz. A történelem tanáruk azonban átlagos volt, sem a gyerekek, sem a szakterülete irányában nem volt különösebben lelkes az attitűdje.

Hetedikben viszont Lizáék osztálya kapott egy új tanárt, aki biológiát és földrajzot tanított nekik, és Liza érdeklődése egy-két hónap leforgása alatt gyökeresen átalakult. Természetesen nem utálta meg a történelmet, és a jegyei ugyanolyan jók maradtak töriből, mint korábban, viszont a kötelezőn kívül már nem volt kedve foglalkozni vele, és figyelmét egyre inkább a bioszos, föcis témák kötötték le, sőt, ezeken belül is a környezetvédelemmel kapcsolódó kérdések, melyekről az új tanár olyan lelkesen tudott beszélni.

Kamilla legutóbb azt is elmesélte nekem, hogy a dolog hatása nem csak Lizán, de az egész osztályon érezhető, mert úgy tűnik, hogy kilencediktől nagyon sokan terveznek biológia vagy földrajz fakultációra vagy tagozatra menni.

A tanár pedig, látva azt a hat fős, szinte már mániás kemény magot, akik a fokozottan érdeklődőkön belül is külön kis szakmai klánt alkottak, még egy környezetvédelemmel foglalkozó szakkört is létrehozott. Ide természetesen Liza is elkezdett járni, és a dolognak az lett a vége, hogy Kamilláék környezetvédelmi szempontból közömbös gondolkodása is elkezdett megváltozni.

A dolog egészen odáig eszkalálódott, hogy Liza rávette a szüleit még arra is, hogy házukra telepítsenek napelemes rendszert. Mivel Liza egy szakkörös társának, Sárának a szülei éppen túl voltak egy ilyen projekten, Sára cikkeket küldött minden szakkörösnek arról, hogy milyen napelem pályázat jöhet szóba magánszemélyeknek, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy megkaphassuk a 0%-os hitelt.

Kamilláék a weboldalt is működtető Pentele Solar nevű céggel végül le is szerződtek, és a sikeres pályázaton is túl vannak már, a munkálatok pedig hamarosan megkezdődnek.

A kis szakkör egyébként azóta újabb szülőket térített meg napelem-ügyben, sőt, néhányan közülük már megalapították saját kis civil szerveződésüket is, melynek keretében a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése, a műanyag használatának visszaszorítása és a napelem pályázatok propagálása érdekében különféle programokat is szerveznek.