Energetikai tanúsítvány, hogy a tanárom el tudja adni a lakását

Mindenki életében eljöhet olyan fordulat, hogy el kell adnia egy ingatlant, amiben már ősidők óta lakik. Mondjuk a legtöbb esetben ez inkább örökléses úton előforduló problémakör, de szerintem nem egy egyedi eset. Még akkor is, ha albérletbe költözöl, a szüleid lakása ott van, már persze akkor, ah az övék a tulajdon. Szomorú tény, de az emberek egy idő után távoznak az élők sorából, és olyankor mindent maguk után hagynak. Egy keleti filozófia tanítja a vagyonhalmozásról, hogy a koporsóba nem fogod tudni magaddal vinni a pénzedet, én pedig mélységesen egyetértek ezzel. A pénz egy szükséges rossz, amivel a mai világban együtt kell élnünk. De tető is kell a fejünk fölé, és bár egy lakás ugyanúgy nem vihetünk magunkkal a túlvilágra, azért talán mégis az a leghasznosabb, amit az utódainkra hagyhatunk. Így járt egy kedves volt tanárom is, akinek nemrégiben hunyt el az anyukája, ő pedig megörökölte a lakását. Családos, letelepedett ember, így nem volt szüksége még egy ingatlanra, szóval úgy döntött, hogy eladja. csakhogy ahhoz energetikai tanúsítvány szükséges, ami nemigen állt rendelkezésre, tekintve, hogy az anyja körülbelül 50 éve élt ott. Ebben tudtam segíteni kedves egykori oktatómnak az e-tanusitas.eu oldal megtalálásával.

Egy ingatlan eladása ma már nem olyan egyszerű

Míg annak idején egyáltalán nem volt szempont, hogy egy ház, egy lakás milyen energetikai tulajdonságokkal bír, addig ma már ez másként van. Napjainkban energetikai tanúsítvány nélkül nem lehet ingatlant értékesíteni, és az eladási árat is jelentősen befolyásolhatja a kapott minősítés. 30+ évvel ezelőtt egyáltalán nem számított az energiafogyasztás, a hőszigetelés, a fűtés korszerűsége, egyszerűen azt a lakást lehetett eladni, amelyiket sikerült. Ha ügyes volt a tulaj, akkor el tudta fedni a hibákat, leplezni tudta a hiányosságokat, az új lakó pedig talán még meg is lepődött, hogy huzatosak télen az ablakok. De hát mi a megoldás ilyenkor? Feljebb csavarnia távfűtést és visszatespedni a kanapéra. Szerencsére nagyon sokat változott a hozzáállás a rendszerváltás óta, köszönhetően annak, hogy az emberek végre elkezdték felismerni és elismerni a klímaváltozás hatásait. A 21. században már egyáltalán nem mindegy, hogy egy ház vagy lakás mennyire alacsony energiafogyasztású, mennyire egyszerű kifűteni és melegen tartani, illetve, hogy mennyi energiaveszteséget produkál a hibái miatt. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy egy szakértőnek meg kell vizsgálnia az eladásra szánt lakást, ennek az eredménye az energetikai tanúsítvány, ami megmutatja, milyen állapotban is van valójában.

Az energetikai tanúsítvány befolyása

Hiába akarná valaki a frekventált elhelyezkedésű, patinás lakását, házát eladni borsos áron, ha az ingatlan évtizedek óta nem volt fejlesztve. A régi ablakok, szigeteletlen falak, korszerűtlen fűtésrendszer (már ha van egyáltalán), valamint a régi elektromos hálózat is mind-mind lefelé tolják az értéket. Egy jó szemű szakember az ilyesmit azonnal észreveszi és feljegyzi, nem hagyva lehetőséget arra, hogy az eladó sumákoljon. Szinte hallom a fülemben, ahogy egy ingatlanos a páratlan fejlesztési lehetőségeket ecseteli egy lakás kapcsán, amit átjár a szél és már a pókok is elkerülik a gázkonvektorokat, annyira régiek. Az ilyen ékesszólás gyakorlatilag azt hivatott elrejteni, hogy mennyi munka lenne normális állapotúra kihozni a lakást, és mindezt még van képe pozitívumként beállítani. Egy jól összeállított energetikai tanúsítvány azonban azonnal felfedi a hibákat, hiszen nem egy jutalékért dolgozó ingatlanügynök, hanem egy független szakember készíti, akit nem fűz érdek a lakás eladásához. Ez voltaképpen amolyan biztosíték a vevő számára, hogy tudja, mire számítson és arányos-e a vételár a valós értékkel. A kedves volt tanárom, akivel egyfajta barátság alakult ki a középiskolát követően, pont ezért volt bajba, hiszen energetikai tanúsítványt kellett csináltatnia anyukája lakásáról, de azt se tudta, hogyan álljon hozzá, hiszen egyáltalán nem konyított az ilyesmihez. Ebben volt végül nagy segítségére az e-tanusitas.eu szakértői csapata.

energetikai tanúsítvány

Megbízható energetikai tanúsítvány szakértők

Onnan jött a kapcsolat, hogy amikor én érettségiztem, a “tanár úr” akkor volt frissen végzett, és mi voltunk az első osztálya, akiket tanított. Így van köztünk körülbelül 5-6 év korkülönbség, ami azért nem olyan számottevő. Miután eltudtuk a dolgot, ő is csatlakozott a baráti társaságunkhoz, mint amolyan senior tag. Kocsmába járt velünk az egyetem alatt, és szépen apránként a barátunk lett. Ma már egyáltalán nem számít az a pár év, amennyivel előttünk jár, éppen ezért nem tartom alantasnak, hogy fiatalabbként segítem a tapasztaltabbat. Főleg azután, hogy elveszítette az utolsó élő szülőjét, minden támogatásra szüksége volt, ami csak elképzelhető. Mikor már kicsit lecsengett a gyász, és rávette magát, hogy kezdjen valamit az örökölt lakással, én vele tartottam a terepszemlére. Kiderült, hogy olyan nagyon sok eltüntetni való lom nincs, viszont magának a lakásnak az állapotáról nemigen tudtunk mit mondani. Egyikünk sem adott még el ingatlant, így nemigazán voltunk tisztában a dolgokkal. Kiderítettük (mivel akkor még nem tudtuk), hogy energetikai tanúsítvány kell minden egyes ingatlanhoz, amit eladásra kínálnak, pontosan a fentebb említett okok miatt. Na de honnan kerítsünk olyan céget, akik ezzel foglalkoznak, gyorsan dolgoznak és az egész országra kiterjedő hálózatuk van? Itt léptem én a képbe, ugyanis megígértem, hogy majd én megkeresem a megfelelő tanúsítványos céget!

Eredményes volt az energetikai tanúsítványos cég keresése!

Mivel nekem nincsenek gyerekeim (még), így jóval több szabadidő áll a rendelkezésemre, mint a barátomnak. Voltaképpen ez a gondolat vezérelt, amikor elvállaltam a keresést, bár nemigen tudtam, merre puhatolózzak. Igazából csak arra kerestem rá, hogy “energetikai tanúsítvány”, és figyeltem, hogy a kereső milyen találatokat ad ki. Ennél jobbat nemigen tehettem, hiszen nem ismertem egyetlen ezzel foglalkozó vállalkozást sem. Megnéztem körülük vagy huszonötöt, ha nem inkább harmincat, és szomorúan kellett megállapítanom, hogy a jelentős többségük csak lokálisan foglalkozik ezzel, egy adott régión belül. a másik változat, amikor a felmérők gyakorlatilag kizárólagossággal dolgoznak egy-egy banknak vagy biztosítónak, és csak az ő megbízásukból mennek ki bárhova is. De nem így az e-tanusitas.eu! Amikor megtaláltam őket, az olyan volt, mint a lakatlan szigeten kincsre lelni. Alaposan elolvastam az oldalukat vagy kétszer, mert alig akartam elhinni, hogy egy energetikai tanúsítványokkal foglalkozó vállalkozás ennyire korrekt és alapos legyen. Az egész országra kiterjedő szakértői hálózattal rendelkeznek, bárkinél hamarabb ki tudják küldeni a megfelelő szakembert, és ha szükség van rá, akkor szupergyors eljárásban már 48 órán belül eljuttatják a kész tanúsítványt az ügyfélhez. Ez akkor jöhet különösen jól, ha valakinek nagyon hamar van rá szüksége. Nem is húztam tovább az időt, rögtön szóltam is a barátomnak, hogy őket keresse meg, és sokkal hamarabb a kezében lesz az energetikai tanúsítvány, mint bárki másnál. Szerencsére megfogadta a tanácsomat, és már másnap odatelefonált időpontot kérni. Úgy volt vele, hogy lomtalanítani, bútort pakolni akkor is ráér, ha már a kezében lesz a tanúsítás, és elkezdheti hirdetni az örökölt lakását.