Fontosak a szünetek munka és tanulás közben

Az oktatás sikerességéhez elengedhetetlenek a szünetek. Az iskolákban is ezért vannak szünetek az órák között, bár azok nagyon rövidek és igazából több pihenés kellene a gyerekek idegrendszerének, hogy sikeresen tudjanak teljesíteni és háromnegyed órán keresztül oda tudjanak figyelni a tanórákon. Szokták is javasolni, hogy aki hosszabb ideig foglalkozik valamivel, tanul, ír, dolgozik valamit, az óránként legalább egyszer tartson szünetet, pihentesse a szemét és mozogjon kicsit. Ez nem csak jó érzés lesz, de az agynak is hagy egy kis időt, hogy pihenjen és sokkal hatékonyabban fogja folytatni a munkát.

Igaz ez szervezeti szinten is a cégekre, ha a dolgozók mindig csak bemennek a munkahelyre, dolgoznak, majd hazamennek, egy idő után romlani fog a teljesítményük. Ezért kell beiktatni csapatépítő programok színes választékát, hogy munkaidőn kívül is ismerkedjenek a munkatársak, találkozzanak és a munka során is hasznosítható ismeretekre, tudásra tegyenek szert. Nagyon változatosak lehetnek a csapatépítő programok, a közös elsősegélynyújtó versenytől kezdve a kommunikációt fejlesztő játékokon át a balatoni vitorlázásig bármilyen lehet egy ilyen program. Az a lényeg, hogy jól érezzék magukat a résztvevők, ne éljék meg kötelező, kényszer programként és a munkába visszatérve használni tudják majd a megszerzett tudást. Barátságok is születhet egy ilyen napon, más oldalukról is megismerhetik egymást a dolgozók és ha összetartó lesz a csapat, kisebb lesz a fluktuáció, nem lesz akkora jövés-menés és gyakori változás a személyeket illetően.

Ha valaki igazán impozáns csapatépítő napot vagy hétvégét szeretne, a balatoni vitorlázást érdemes választania. Már maga a helyszín is gyönyörű, különleges, a programok pedig a nyárhoz illően a tóhoz kötődnek. Lehetőség van kisebb csapatokban vitorlás versenyt rendezni, de ha nagyobb csapat érkezik, akkor pedig vitorlással kihajózni és kirándulni egyet, a túlparton megebédelni, majd még egy borkóstolón is részt venni. A vitorlázás kombinálható a SUP nevű evezős sporttal is, ami fejleszti az egyensúly érzéket és nagyon vidám pillanatokat tud okozni, amikor esnek-kelnek a munkatársak az imbolygó deszkán.