Hasznos infók a napelemes rendszerek telepítéséről

Szerintem nagyon fontos, hogy tájékozottak legyünk a világ történéseivel, hiszen minden egyes nap tesznek valami új felfedezést, vagy megjelenik valamiféle újítás. Számomra ezek mind érdekesek, mert ilyenkor mindig belegondolok, hogy mennyire keveset tudtunk eddig vagy addig a pontig a világról, és még mindig van rengeteg minden, amire nincs válasz, ami ugye azt jelenti, hogy még nagyon sok minden van, ami felfedezésre vár. Ez részben szörnyen izgalmas, részben pedig kicsit ijesztő is, hogy csak egy szeletét ismerjük a világunknak. Abba is elég izgalmas belegondolni, hogy amik ma már egy általános, átlagos dolognak számítanak, azok pár évtizeddel ezelőtt még egy konkrét csodával érek volna fel. És gondolok itt elsősorban az orvostudományra, mert rengeteg olyan betegség van, amit 20-30 évvel ezelőtt sehogyan sem tudtak meggyógyítani, ma pedig már fantasztikus esélyekkel kezelik. De ugyanez igaz a technológiai újításokra. Gyakran eszembe jut, hogy ha például idecsöppenne a középkorból egy ember, akkor vajon mit szólna és hogyan reagálna a mostani világunkra. Valószínűleg teljes döbbenet lenne úrrá rajta, de szerintem ez fordítva is igaz lehet.

Mindenesetre a fejlődés szerintem remek dolog, bármiről is legyen szó, de ez attól is függ, hogy hogyan és mire használjuk. Mert a jelenlegi fejlettségi szintünkön szerintem nagyon sok mindent jól használhatnánk fel, pozitív dolgokat lehetne kihozni, de mégis inkább csak rosszat teszünk vele. Ilyen például a Föld kizsákmányolása. Alig pár hónap alatt képesek voltunk, mi emberek, elhasználni a Föld éves energiakészletét, ami azt jelenti, hogy az év hátralévő részében teljesen kizsákmányoljuk, és ez a magatartás vezetett a jelenlegi helyzethez is: olvadnak a jégsapkák, hatalmas jégtáblák szakadnak le és nem szabad megfeledkezni a globális felmelegedésről sem. Egy barátom éppen ezért döntött a napelemek használata mellett. A napelemek fontosságáról nagyon sok mindent lehet tudni, viszont arról már kevesebbet, hogy hogyan történik a napelemes rendszerek telepítése, így erről én alaposabban kifaggattam a barátomat, mert szerintem nagyon érdekes ez a folyamat is.

Az azért nyilván elmondta, hogy rengeteget lehet spórolni a napelemek segítségével, hiszen használatuk teljesen kiválthatja a villanyáramot, ami pedig azt jelenti, hogy nem kell fizetni semmit a szolgáltatónak, mert a napelemek látják el az adott otthont árammal. Egy ilyen rendszer ára körülbelül 10 év alatt jön vissza, és utána kezdődik el a tényleges spórolás. Az ember szerintem sokszor bele s gondol, hogy ezzel mennyi pénzt meg lehet spórolni. Meg hát ugye, ott van a környezetbarát mivolta is, és emiatt is egyre többen vágnak bele, ez az elsődleges szempont, ami miatt a napelemek mellett döntenek. Bár ez nem tűnhet túl nagy lépésnek, de szerintem az egyének szintjén igen is az, és hát sok “kicsi” sokra megy, mint tudjuk.

Na de, szerintem ezeket mindenki tudja, viszont ahogyan említettem is, a napelemes rendszerek telepítése is elég érdekes dolog.

Nyilván az első és legfontosabb dolog, hogy ha megszületett a vágy egy napelemes rendszer iránt, akkor meg kell keresni a megfelelő szolgáltatót, ami a barátom esetében a napelempalyazatok.hu volt, ami a Pentele Solar Kft.-hez tartozik, és már sok éve foglalkoznak napelemes rendszerek telepítésével. Itt tudott is előzetesen árajánlatot kérni a napelem rendszerre, és ehhez a személyes adatokon kívül, csak az éves áramfogyasztás összegét kellett megadnia, forintban, de meg lehet adni a fogyasztás mértékét is. Ugyanis ebből ők már tudják, hogy körülbelül hány darab napelemre lesz szükség.

Szóval, ez az első lépés, a következő pedig az, hogy a napelemes rendszer telepítésének biztonságossága érdekében a szakértők egy helyszíni felmérést végeznek. Ez azért fontos, hogy ellenőrizzék, hogy megfelelőek-e a körülmények a napelemek elhelyezésére. Ez azt jelenti, hogy fontos a ház tájolása; az említett weboldal szerint délkeleti, délnyugati tájolásúnak kell lennie, hogy minél több nap érje, vagyis, hogy a nap jelentős részében süssön rá a Nap. Emellett az is fontos szempont, hogy ne vessen árnyékot semmi a napelemeke leendő helyére, hiszen akkor nem fog tudni az elvárásoknak megfelelően teljesíteni. És talán az egyik legfontosabb szempont a helyszíni felmérés során: hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet. Kellően erősnek és stabilnak kell lennie, mindezek mellett pedig a jó állapot szintén elvárás, mert nagy súlyt kell tartósan elbírnia. Emiatt például palatetőre nem is lehet napelemes rendszereket telepíteni, mert nem bírná el a tető a súlyt.

Ha a helyszíni felmérés során a szakértők mindent rendben találtak, akkor tudnak adni egy végleges és pontos árajánlatot, amit ha az ügyfél elfogad, akkor egy kis adminisztráció után meg is kezdődhet a napelemes rendszerek telepítése, és tetőre szerelése.