Miért nem tanítják a székhelyszolgáltatás jogszabály oldalát sehol?

Jó persze, ha az ember eléggé specifikus magas iskolát végez, akkor valószínűleg találkozik ezzel a dologgal. De ha arról van szó, hogy a hétköznapi iskolában, gimiben, vagy akár egy fokkal fentebb mik kerülhetnek szóba, akkor a székhelyszolgáltatás jogszabály oldala, vagy úgy egyáltalán a vállalkozás, nem valószínű. Én legalábbis a saját életemből nem emlékszem ilyesmire, pedig rendelkezem néhány végzettséggel. Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna úgy kezdeni mindent, hogy már tudod, hogy a vállalkozás indításával kapcsolatosan mennyi feladat is van pontosan és hogy hol kaphat ebben az ember segítséget az interneten túl. Milyen jó is lett volna, hogyha már akkor hallok a szekhelyszolgaltatas24.hu oldaláról. Bár szerencsére még most sem voltam vele elkésve.

Nemrég indítottam el az esküvői szolgáltatásokat kínáló vállalkozásomat, ezért most egész frissen benne vagyok a témában. Annak kapcsán kerültem kapcsolatba a szekhelyszolgaltatas24.hu oldallal, hogy nem volt olyan cím a tulajdonomban, amit szívesen bejelenthettem volna székhelyként, bérleményt pedig nem szerettem volna. Ennek az az oka, hogy elég rizikósnak látom egy olyan helyre bejelenteni a céget, amit bármikor kihúzhatnak a talpam alól. Ha pedig kihúzzák a talpam alól, az azt jelenti, hogy xy összegért nekem át kell jelentenem a vállalkozást máshová, ami mondanom sem kell, hogy nem megérős dolog. Éppen ezért keresgéltem olyan területen, hogy aztán véletlenül rátaláltam a székhelyszolgáltatásra.

A székhelyszolgáltatás során annyi történik, hogy a szolgáltató egy ingatlant bérbe ad arra a célra, hogy oda jelentsük be a vállalkozásunkat. Ez nem azt jelenti, hogy magát az ingatlant szó szerint béreljük és úgy, mint egy albérletet igénybe vehetjük, hanem azt, hogy magát a címet használhatjuk a hivatalos ügyintézés során, oda jelenthetjük be a vállalkozást és jó esetben szükség esetén használhatjuk tárgyalóként.

A szekhelyszolgaltatas24.hu esetében legalábbis ezekről van szó még annyi pluszban mellé, hogy vállalnak egy csomó minden mást is, amivel segítik a vállalkozó életét. A székhelyszolgáltatás jogszabály oldaláról pedig egy részletes tájékoztató lehet találni a weblapjukon. Ez azért lényeges szerintem, mert így mindenki át tudja futni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni egy ilyen szerződés létrejötte kapcsán és ha valami nem stimmelne, akkor is bele tud ugrani ellene, hogy hát helló, ez így nem járja! Ráadásul eléggé olyan nyelvezettel íródott meg az összefoglaló, hogy azt még a hétköznapi ember is megérti, nem kell hozzá jogásznak lenni.

A székhelyszolgáltatás jogszabály oldalát tekintve egyébként a leginkább fontosnak a gyakorlatias dolgok tűntek, például hogy mi legyen a szerződésben, vagy hogy mindez kik között jöhet létre és milyen időtartamra, valamint, hogy ebből milyen kivételek vannak. Nagyon fontos, de talán kézenfekvő is, hogy itt egy írásbeli szerződésnek kell születni – mert ugye létezik szóbeli is.

A székhelyszolgáltatással pedig jár maga a székhely, a cégtábla kihelyezés, ami törvényi előírás, aztán a postai küldemények továbbítása és még az is, hogyha ránk törne a hatóság, akkor ennek a kellemetlen szituációnak a kezelésében is számíthatunk rájuk. Összegezve tehát egy olyan szolgáltatási csomaggal rukkolnak elő, ami minden területet lefed, ha a vállalkozónak -mint ahogyan nekem is- csak a székhelyre volna szüksége.

Már csak azt felejtettem el említeni, hogy még arra is van lehetőség, hogyha valaki a tevékenysége méretéből fakadóan nem szeretne iparűzési adót fizetni, akkor olyan városban is tudnak székhelyet biztosítani, ahol ilyesmire nem tartanak igényt. De természetesen a fővárosban is van lehetőség a megfelelő cím kiválasztására, szóval ha már biztosak vagytok a dolgotokban, akkor keressétek meg őket bizalommal, mert minden kérdésre készséggel felelnek, legyen szó a székhelyszolgáltatás jogszabály oldaláról, vagy bármi másról ebben a világban. Az viszont még mindig jó lenne, ha ezekről a témákról már egészen fiatal korban is lehetne hallani, de csak akkor, amikor már használni kéne őket tudni, nem pedig csak ismerkedni velük.