Oktassuk magunkat internetes álláskeresés kapcsán

Mindig tanulhatunk valami újat. Én legalábbis azt érzem, hogy addig érdemes élni, amíg az ember hajlandó új dolgok megismerésére. Ez azonban nem azt jelenti, hogy sosem maradhatunk nyugton és mindig valami kurzusra kell járnunk. A tanulással kapcsolatban rengeteg téves képzetet ültet el bennünk az általános és a középiskola. Jó jegyekről, vizsgákról szól ezeken a helyeken a tanulás, nem pedig arról, hogy megismerjük a világot.

Pedig gondoljunk vissza arra, hogy gyerekként mennyire érdekelte az embert minden szeglete a létezésnek… Ha valahol meg tudjuk találni magunkban ezt a lelkesedést, akkor egy sokkal gazdagabb és értékesebb életet tudunk élni. Hiszen lehet, hogy nincs annyi haszna annak, hogy az ember tudja, hogy milyen csillagképek vannak az égen, mégis ez egy olyan tapasztalás, ami jobban összerakja bennünk, hogy mi vesz körül minket.

Hasonlóan gondolkozom a különféle munkákkal kapcsolatban. Nem számít, hogy mennyire fárasztó, vagy unalmas volt néhány munka, amit vállaltam, mindig hozzáadtak valamit az életemhez. Különösen azóta, hogy rátaláltam a Topiwork oldalára, ahol a lehető legkönnyebben tudunk munkát keresni már fiatalon. Sok iskolaszövetkezet érhető el az interneten, de többször lehet olyan rémtörténeteket hallani, minthogy mennyi pénzt nyúlnak le a diákoktól és nem is képviselik őket rendesen. Éppen ezért rögtön meg is kérdeztem néhány ismerősömet arról, hogy mi a véleményük a Topiwork-ről, és arról mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott.

Mikor felléptem az oldalukra, rögtön meg is tudtam érteni, hogy mire fel beszélnek ilyen örömmel az iskolaszövetkezet szolgáltatásáról. A kezdőlapra lépve, a Topiwork nem fogja húzni az időnket, mivel azonnal szembetaláljuk majd magunkat a diákmunka kereső funkcióval. Ennek segítségével pedig rendet tudunk tenni a hatalmas választékban, amit az iskolaszövetkezet kínál nekünk.

Több lehetőségünk is van a keresésre. A legegyszerűbb, ha csak simán beírjuk, hogy milyen munkakört vállalnánk szívesen. Egy ideális világban pedig mindenki tisztában lenne ezzel, de sajnos én is egy vagyok azok közül, akik sosem tudták… A Topiwork azonban minket sem hagy cserben, mivel a kategóriák rendszerével, nagyvonalakban tudunk tájékozódni és már hamar olyan munkánk lehet, ami a valódi munka világára hasonlít, igazi kihívásokkal és egzisztencia-megalapozással.

Különböző általános címkék alá gyűjtik a munkákat, amelyek lehet, hogy többet fognak mondani számunkra, mint a munkák bonyolult megnevezései. Én például először csak fizikai munkát szerettem volna vállalni, mert a sok tanulás mellett nem árt egy kis mozgás. Nem kellett mást tennem, mint kiválasztani az ehhez tartozó feliratot és máris csak olyan munkákat böngészhettem, amik megfelelnek ennek a kritériumnak. De van, aki máris, a tanulmányai alatt is komoly mérnöki munkát szeretne és itt kaphat is!

Attól sem kell félnünk, hogy vakon kell majd belevágnunk a munkába. A Topiwork ugyanis minden egyes állásajánlathoz biztosít nekünk egy tömör, érthető leírást. A kevésbé tudatosaknak ez előny. A legfontosabb információ persze mindig az, hogy milyen bérezés várható és ezt sem rejtegetik előlünk. Én nagyon hálás voltam ezért az egyenes hozzáállásért, mert a mai világban a cégek ezt általában addig titkolják, ameddig csak lehet. Így azonban a választásom sokkal pontosabb lehetett és elkerülhettem pár kellemetlen helyzetet.

Az iskolaszövetkezet oldalán keresztül végül jelentkeztem is pár munkára és teljesen le voltam döbbenve, mikor visszahívtak. Ahhoz vagyok szokva, hogy ilyenkor legalább hónapokat kell várnom, a Topiwork azonban tényleg azt szerette volna, hogy minél hamarabb elkezdhessünk dolgozni. Összességében nagyon elégedett voltam azzal a szolgáltatással, amit nyújtottak és azóta is nagyon segítőkészek. Teljesen megértem, hogy ez az iskolaszövetkezet mivel érdemelte ki a jóhírét.